Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
16:08 - 09/07/2020

Ajuntament de Montmajor

Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Museu d'Art del Bolet

 Situació

El Museu d’Art del Bolet de Montmajor es troba al terme municipal de Montmajor, al bell mig del nucli urbà, just a la plaça del Mercat, veritable centre neuràlgic d’un municipi de població dispersa que, com el seu nom indica, té en aquest indret el punt de trobada i reunió dels seus habitants i el lloc de celebració del mercat setmanal que té lloc cada dimecres.

L’accés es pot fer per diferents carreteres secundàries, si bé la forma més fàcil d’arribar-hi, tan si es procedeix de Berga com si es ve de Solsona, és a través de la carretera de Berga a Solsona, C-149, entrant per qualsevol dels dos accessos al nucli urbà, accessos que conflueixen justament en l’esmentada plaça del Mercat, lloc d’ubicació del Museu d’Art del Bolet.

Aquest equipament cultural ocupa les dependències de l’antic Ajuntament del municipi, edifici de mitjans del segle XX i que es va deixar d’utilitzar com a seu de les oficines municipals l’any 1994, quan fou inaugurat l’actual edifici de l’Ajuntament.      

 Context històric

El naixement del Museu d’Art del Bolet de Montmajor es produeix l’any 2003, motiu pel qual la seva història resulta molt curta. Malgrat tot, però, val la pena fer esment de la tradició boletaire al propi municipi de Montmajor en concret i a la resta de la comarca del Berguedà en general per tal de poder entendre el perquè d’aquest equipament cultural.

La cultura dels bolets té una llarga i arrelada tradició a la comarca del Berguedà. Ja d’antic, els boscos d’aquesta zona han estat zones importants i abundants des d’un punt de vista micològic. De tots és ben coneguda la tradició que hi ha pels bolets arreu de Catalunya, ja que són ingredients imprescindibles en la preparació de molts dels plats de la cuina tradicional. Els bolets són productes molt apreciats, que gastronòmicament resulten molt versàtils i nutricionalment són molt lleugers. D’aquests apreciats fongs se'n pot gaudir durant tot l'any, ja siguin frescos, secs o confitats. Ja des de mitjan segle XX, Berga, la capital del Berguedà, s'ha guanyat el nom de capital del bolet i el Berguedà la millor zona per anar-ne a buscar.

La idea del Museu d’Art del Bolet de Montmajor es va començar a gestar als primers anys del segle XXI, i s’acabà inaugurant de forma definitiva el dia 18 d’octubre de 2003, gràcies a la col·lecció donada per l’artista local Josefina Vilajosana. Ella ha estat la veritable ànima d’un projecte pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, i molt probablement arreu d’Europa.

Josefina Vilajosana va néixer a la parròquia de Gargallà, a Cal Gener de Tòlics, on encara hi resideix i hi té el taller. Un taller que des de fa més de vint anys s’ha convertit en el lloc de creació dels seus bolets de ceràmica. Aquesta artista berguedana és coneguda arreu per l’originalitat i virtuositat de la seva obra, així com pel seu domini perfecte de la tècnica de la ceràmica. És justament aquest domini tècnic, juntament amb el bon coneixement que té dels bolets, els elements que fan que la seva col·lecció esdevingui una veritable obra d’art, tan des d’un punt de vista tècnic com des d’un punt de vista artístic.

Està previst que, mica a mica, la col·lecció vagi augmentant amb noves espècies de bolets. Per tal d’anar completant la col·lecció, l’artista ha rebut l’assessorament del micòleg Lluc Escànez.

 Descripció, evolució i inventari del Museu

El Museu d’Art del Bolet de Montmajor es troba ubicat a les dependències de l’antic ajuntament de Montmajor, a la planta baixa, que va quedar sense ús l’any 1994 amb la construcció del nou edifici. La façana exterior esquerra es va decorar amb un mural de “trompe d’oeil” que representa un bosc i amb un bolet gegant de ferro que ocupa bona part de l’alçada de l’edifici.

A l’interior hi ha la recepció de visitants, els serveis, una sala en la que es projecta un audiovisual sobre la història de Montmajor i del seu mercat i una única sala d’exposicions a la qual s’accedeix per dos passos de terra de vidre sota del qual hi ha una escenografia representant el sòl del bosc amb bolets. Les representacions ceràmiques de bolets es troben dins de vitrines i estan ambientats amb molsa, terra i branques, decoració natural que recorda el bosc.

Es tracta d’una col·lecció formada per més de mig miler d’exemplars classificats per tipologia, ordenats per les prop de dues-centes espècies que s’hi troben exposades i amb un panell informatiu a cada vitrina.

Totes les peces que s’hi troben exposades han estat realitzades a mà amb fang cuit per Josefina Vilajosana, motiu pel qual es tracta de peces úniques. Peces que reprodueixen les seves formes, la seva textura i el seu color amb una fidelitat total i absoluta. La tècnica decorativa utilitzada fa que els bolets semblin autèntics, doncs fins i tot se’ls hi ha afegit detalls naturals reals com terra i branques, imitant a la perfecció la textura pròpia d’aquests fongs.

El disseny interior del Museu és obra de Marcel Castella, el mural exterior fou pintat per àngel Gispert, i el bolet de ferro fou construït per Jordi Puig. Per a la inauguració del Museu es va fer un gegantó anomenat “Tocat del Bolet”, realitzat per l’escultor de ca l’Escuder del Pujol de Planés.

El Museu d’Art del Bolet de Montmajor és un equipament cultural amb un caràcter eminentment didàctic, que té la voluntat de donar a conèixer el món dels bolets i les seves particularitats al visitant, tant si aquest és un expert com si es tracta d’un neòfit.

És previst que en un futur, en una segona fase de rehabilitació de l’edifici, el pis de la primera planta es destini a magatzem, sales d’estudi i tallers. Tan bon punt aquesta segona fase es dugui a terme s’incorporarà al Museu d’Art del Bolet una col·lecció de llibres sobre aquests fongs composada per més de dos-cents exemplars d’arreu del món.

Inventari del Museu d’Art del Bolet de Montmajor

En total, el Museu d’Art del Bolet de Montmajor incorpora 523 figures de bolets representades. Aquestes figures corresponen a 33 famílies de bolets distintes, a 169 espècies diferents i incorporen 103 noms populars de les mateixes. D’altra banda, als plafons explicatius s’exposa el caràcter comestible o no de cadascuna d’elles, amb un total de 80 bolets comestibles, 24 de tòxics, 6 de tòxics comestibles i 59 d’indiferents.

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 07/03/2013 - 14:22:00

Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Montmajor

CIF: P0813100E

Plaça del mercat, 1

93 824 60 00

E-Mail: montmajor@diba.cat

Amb la col·laboració de