Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
19:30 - 24/06/2019

Ajuntament de Montmajor

Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Les antigues quadres d'Aguilar i de l'Hospital

Encarat al sector principal, al Sud i al Nord del pla de Montmajor, hi ha les antigues quadres d'Aguilar i de l'Hospital, anomenat Hostal de Malafogassa, els quals junt amb els enclavaments de Catllarí i de Valielles (al Solsonès), formaven, al segle XIX, un municipi amb el nom d'Aguilar, l'Hospital i Catllarí.

Més al Sud, prop de la masia del Sunyer dels Cavallers, hi ha les restes de l'antic castell d'Aguilar, lloc esmentat ja al segle XII (podio de Aquilario) amb l'església actualment també arruïnada de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer, que havia estat sufragània de la del Pujol de Planès (i més tard de Gargallà), edifici romànic primitiu, probablement del segle XI, amb un campanar que havia aprofitat una de les torres del castell. L'església era parroquial durant els segles medievals, però al final del segle XVII o el començament del XVIII fou abandonada quan es va construir un nou edifici barroc d'una sola nau amb sagristia, que va ser remodelat l'any 1833.

Les cases de l'Hospital es troben a prop de la riera de l'Hospital (que neix als cingles de Capolat i desguassa amb la de Navel al Cardener, aigua avall de Cardona) i són centrades per l'hostal del Bisbe, que correspon a un antic hospital d'allotjament de vianants molt concorregut per traginers i viatgers que anaven de Cardona i Solsona a Berga, una construcció clàssica del segle XVII.
Prop seu, hi ha l'església de Sant Salvador de Montmajor, que havia estat sufragània de la parròquia de Correà , consta d'una sola nau que ha perdut la volta i té un absis semicircular a llevant. Fou construïda al segle XII. La jurisdicció de l'Hospital era de la batllia de Cardona..

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/11/2012 - 13:11:47

Imatges
Les antigues quadres d'Aguilar i de l'Hospital
Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Montmajor

CIF: P0813100E

Plaça del mercat, 1

93 824 60 00

E-Mail: montmajor@diba.cat

Amb la col·laboració de