Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
05:22 - 03/06/2020

Ajuntament de Montmajor

Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Sorba

Al SW del municipi, a la vall de l'aigua d'Ora, hi ha el poble de Sorba (48 h el 2005), que és format per un conjunt important de masies disperses. El lloc és esmentat per primera vegada el 982 (Suburbano) en una relació dels béns del monestir de Ripoll que havien estat donats pel comte Guifre el Pelós, i posteriorment formà part de la batllia de Cardona dins les terres de l'antic vescomtat de Cardona. L'església parroquial de Santa Maria de Sorba és un edifici que conserva elements arquitectònics de diferents etapes constructives.

Al segle VI es construí el martyrium de Sant Eudald, d'època visigòtica, que ha estat excavat (1977) per Manuel Riu. Aquestes excavacions han demostrat que els fonaments interiors de la rotonda també són de planta circular. El paviment original, d'opus signinum, fou trobat sota tres paviments d'èpoques posteriors, a una profunditat de 85 cm. L'alçada total de la rotonda era de 5,05 m i el diàmetre és de 3,92 m. Exteriorment és de planta quadrada i fou reconstruït almenys en dues ocasions: al segle X i al segle XVIII. Segons el Dr. Riu, aquesta església rotonda encaixa perfectament dins el tipus d'esglésies funeràries construïdes al segle VI i que han estat estudiades per Jean Hubert; molt probablement, corresponen a un tipus senzill que seguia la tradició de les grans rotondes sepulcrals de la millor època romana.
Al peu de l'edicle situat al mig de la rotonda fou trobat un sepulcre, que conté encara l'esquelet. Pel fet que hom venerava, des del segle XV, a l'església de Sorba, la figura de Sant Eudald al costat de la de Santa Maria, aquestes relíquies han estat atribuïdes a aquest sant, però sense prou fonament històric.
Al segle XVI la rotonda del martyrium fou ampliada amb una nau i un atri, que posteriorment devia ser cobert amb volta de canó. Al segle XVII es va construir l'actual església, un edifici d'una nau flanquejat per capelles laterals i amb un presbiteri quadrat. El campanar de torre quadrada s'alça al peu del mur de ponent, prop de la porta. Al segle XVIII es va construir la rectoria veïna.
A l'entorn de Santa Maria de Sorba hi ha moltes masies de llarga tradició històrica i de gran interès arquitectònic. Cal esmentar especialment els models clàssics de Cal Gili i Ca n'Agut o les de planta rectangular, com Ballarà i Cal Teuler.
El poble de Sorba celebra la festa major el primer diumenge de maig.
 

Sant Miquel de Sorba

A la dreta de l'aigua d'Ora, i dins el terme parroquial de Sorba, hi ha l'antiga església de Sant Miquel de Sorba. Va ser construïda sobre les restes d'un oppidum ibèric ocupat durant la dominació romana i excavat per mossèn Joan Serra Vilaró. L'església és una petita construcció massissa, d'una sola nau, amb un absis rectangular i un simple campanar d'espadanya.

 

Sant Jaume de Codonyet

Al N, al límit ja amb el municipi de Navès, al peu del camí de Sorba, hi ha la petita església de Sant Jaume de Codonyet, sufragània de la parròquia de Sorba. Ambdues són documentades des del segle X i foren cedides pel comte Borrell al monestir de Ripoll. Dedicada originàriament a sant Cugat, fou totalment reformada al segle XVII a partir dels esquemes barrocs i l'advocació passà aleshores a Sant Jaume.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/11/2012 - 13:01:39

Imatges
Sorba
Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Montmajor

CIF: P0813100E

Plaça del mercat, 1

93 824 60 00

E-Mail: montmajor@diba.cat

Amb la col·laboració de