Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
03:23 - 05/07/2020

Ajuntament de Montmajor

Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Museu Art del Bolet

El naixement del Museu d’Art del Bolet de Montmajor es produeix l’any 2003, motiu pel qual la seva història resulta molt curta. Malgrat tot, però, val la pena fer esment de la tradició boletaire al propi municipi de Montmajor en concret i a la resta de la comarca del Berguedà en general per tal de poder entendre el perquè d’aquest equipament cultural.

La cultura dels bolets té una llarga i arrelada tradició a la comarca del Berguedà. Ja d’antic, els boscos d’aquesta zona han estat zones importants i abundants des d’un punt de vista micològic. De tots és ben coneguda la tradició que hi ha pels bolets arreu de Catalunya, ja que són ingredients imprescindibles en la preparació de molts dels plats de la cuina tradicional. Els bolets són productes molt apreciats, que gastronòmicament resulten molt versàtils i nutricionalment són molt lleugers. D’aquests apreciats fongs se'n pot gaudir durant tot l'any, ja siguin frescos, secs o confitats. Ja des de mitjan segle XX, Berga, la capital del Berguedà, s'ha guanyat el nom de capital del bolet i el Berguedà la millor zona per anar-ne a buscar.

El museu d’ Art del Bolet de Montmajor és un equipament cultural amb un caràcter didàctic, amb l’ objectiu de donar a conèixer el món dels bolets i les seves particularitats al visitant, tant si és expert com no.
La façana exterior del museu es decorada amb un mural de “trompe d’oeil” que representa un bosc i un bolet gegant de ferro.

A l’ interior trobem la recepció dels visitants i la sala d’exposició. Aquesta en total incorpora 523 figures de bolets representades.
Aquestes figures corresponen a 33 famílies de bolets distintes,a 169 espècies diferents i incorporen 103 noms populars de les mateixes.


Totes les representacions ceràmiques estan situades en vitrines i ambientades amb molsa,terra i branques,decoració natural com si estassin realment al bosc.
Al costat de les vitrines trobem uns plafons explicatius on podem veure una fotografia i on s’exposa el caràcter comestible o no de cadascuna d’ elles .

La visita es complementa amb un audiovisual sobre la història de Montmajor, del seu mercat, dels bolets i els boscos ...
 

Jornades Micològiques
Cada any des de el museu es promou els bolets de primavera celebrant unes jornades micològiques organitzades des de el consistori amb l’ ajuda de la Societat Catalana de Micologia.
El principal objectiu d’ aquestes jornades es divulgar les característiques i possibilitats de les diferents espècies de bolets primaverals.
En aquestes jornades a més de les reproduccions de ceràmica s’ hi pot trobar un total de x espècies acabes de collir , comestibles, tòxiques …

 

Josefina Vilajosana
La idea del Museu d’Art del Bolet de Montmajor es va començar a gestar als primers anys del segle XXI, i s’acabà inaugurant de forma definitiva el dia 18 d’octubre de 2003, gràcies a la col•lecció donada per l’artista local Josefina Vilajosana. Ella ha estat la veritable ànima d’un projecte pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, i molt probablement arreu d’Europa.

Josefina Vilajosana va néixer a la parròquia de Gargallà, a Cal Gener de Tòlics, on encara hi resideix i hi té el taller. Un taller que des de fa més de vint anys s’ha convertit en el lloc de creació dels seus bolets de ceràmica. Aquesta artista berguedana és coneguda arreu per l’originalitat i virtuositat de la seva obra, així com pel seu domini perfecte de la tècnica de la ceràmica. És justament aquest domini tècnic, juntament amb el bon coneixement que té dels bolets, els elements que fan que la seva col•lecció esdevingui una veritable obra d’art, tan des d’un punt de vista tècnic com des d’un punt de vista artístic.

Està previst que, mica a mica, la col•lecció vagi augmentant amb noves espècies de bolets. Per tal d’anar completant la col•lecció, l’artista ha rebut l’assessorament del micòleg Lluc Escànez.

Entrevista . Josefina Vilajosana
Enllaç : http://www.ruralactiva.org/catala.html
 

Direcció:Plaça del Mercat,7
Contacte: Sra. Carme Sellés
Tel. 649788483
Montmajor
CP: 08612
a/e: museuartbolet@gmail.com
http://www.museudelbolet.cat

HORARIS:

Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 13h

Per visites concertades podeu trucar al telèfon 649788483 o museuartbolet@gmail.com.

 

www.museudelbolet.cat

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 12/04/2019 - 08:57:06

Imatges
Museu Art del Bolet Josefina Vilajosana
Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Montmajor

CIF: P0813100E

Plaça del mercat, 1

93 824 60 00

E-Mail: montmajor@diba.cat

Amb la col·laboració de