Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
20:22 - 24/06/2019

Ajuntament de Montmajor

Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Els enclavaments de Catllarí, Comesposades i Valielles

L'enclavament de Catllarí, de 5,5 km2, és als vessants occidentals de rasos de Peguera, entre els municipis de Fígols Vell i de Castellar del Riu i el de Guixers (Solsonès), centrat per l'antiga masia de les Canals de Catllarí. Prop seu hi ha l'antiga església de Sant Martí de les Canals de Catllarí, que fou sufragània de la parròquia de Sant Iscle de Llinars de l'Aiguadora (havia estat parròquia independent fins al segle XIV); és una petita església romànica d'una sola nau, amb la volta esfondrada, i que té un absis semicircular a llevant. L'any 1374 s'hi van fer reformes. A mitjan segle XIX es va enguixar l'interior i s'hi col•locà un retaule neoclàssic que s'ha perdut. El lloc és esmentat al segle XIII i posteriorment formà part del municipi d'Aguilar, l'Hospital i Catllarí que hem esmentat.

L'enclavament de Comesposades (801 ha) és al peu dels cingles de Capolat, entre els termes de Capolat, l'Espunyola i Navès (Solsonès); tenia una església dedicada a sant Jaume que era sufragània de la parròquia de Correà. Prop del mas de la Boixedera dels Bancs, hi ha la petita església romànica de Sant Jaume de la Boixedera dels Bancs; el 1978 en va caure la volta.

Prop de l'església hi ha la gran bòfia de Sant Jaume, gran cova càrstica on s'han trobat restes de cranis humans i de cànids, i ceràmica neolítica. Les peces que s’han descobert en aquesta cova es conserven a Berga. La bòfia té un notable interès espeleològic, de fàcil recorregut. Cal anar equipat.

Coordenades: Long 1º 41’ 26” - Lat 42 º 03’ 55”
Alçària s.n.m.: 1010 m
Cartografia: Full I.G.C. nº 292
Profunditat: 38 m
Recorregut: 215 m
Extensió: 8 km d’aigües cristal•lines. Del poble de SORBA al riu Cardener
Tipus de pesca: Truites.
 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16/11/2012 - 13:23:30

Imatges
San Andreu Valielles
Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Montmajor

CIF: P0813100E

Plaça del mercat, 1

93 824 60 00

E-Mail: montmajor@diba.cat

Amb la col·laboració de